tisdag 17 februari 2009

Frihet

Dagen idag har varit väldigt bra. Jag var med Ebba och Hannes i Lund för att hälsa på min syster, vi körde hemifrån redan klockan nio i morse, efter det att jag lämnat Hugo på dagis. Efter besöket hos Ditte åkte vi till Ikea i Malmö, för att äta lunch och handla tyg. Vi tog god tid på oss och hade det jättemysigt. När vi var klara med Ikea åkte vi för att köpa färg till Hannes rum. Vi har förhandlat oss fram till ljusblått, via svart och diverse andra färgval av lille sonen. I kassan ställer vi oss för att betala, när kassörska frågar Ebba "Är du ledig från skolan nu? Skönt va?!" "Ja", svarar Ebba lite blygt. "Ni ska inte göra något särskilt då?" frågar kassörskan vidare medan hon vänder sig mot mig och ser frågande ut. "Det är ju det vi gör" far det genom mitt huvud innan jag inser, några sekunder senare, att hon menar typ resa till fjällen eller Österrike eller vad man nu brukar göra för något särskilt på sitt sportlov. "Jo, lite dagsutflykter" svarar jag trevande och avslutar konversationen, tar färg och ungar och går ut till bilen.

På vägen hem tänker jag på det hon sa, mycket. Vi har haft en underbar dag alla tre, känt oss fria och extravaganta, köpt tyg och lyxat med glass till efterrätt och tagit långsamma strosande steg. Det har varit något särskilt. Något väldigt säskilt som kommer att göra gott i veckor eller till och med månader framöver. Det finns ingen bitterhet över att inte åka till fjälls utan njutning i det vi gjort till vår speciella dag. Det får mig att tänka på ett stycke ur "Comedia Infantil" av Henning Mankell.

"Det är ju så. En människa kan längta efter en soptunna eller ett evigt liv. Det beror helt och hållet på."

Även om jag varken längtar efter soptunnor eller evigt liv vet jag en sak. Frihet kan bara komma inifrån.

/Malin

8 kommentarer:

Monica sa...

Jag kan bara instämma, frihet kan bara komma inifrån.

Unknown sa...

Du e väl bra vis du syrran! Nästan som din dotter! Puss

Nastasia sa...

Ville bara in och kolla så ni hade det bra...:o)

Ulrika Gabriel sa...

Det låter som om ni hade en härlig dag!
Det har varit tal om att personalen i skolan (jag arbetar 60% som firitdspedagog) inte skulle få fråga barnen om vad de har för semesterplaner för att de som inte kunde åka utomlands t.ex. skulle kännas sig mindre värda.
Jag har alltid gjort tvärtom, det vill säga frågat, men istället har jag verkligen lyft fram dem som "bara" skulle vara hemma. Tänk vad skönt att få ta det lugnt, åka på en cykelutflyt, köpa glass i kiosken osv. För det är ju inte alls säkert att en charterresa till Kanarieörna med stressade och uttröttade föräldrar är så värst rolig.
Nej, det underbara är ofta närmare än vi tror.

Kram till dig och en önskan om en jättehärlig helg.

A-K sa...

Vi har inte heller "gjort något särskilt" på sportlovet eftersom jag är "sjuk".
Men däremot har ju snön gjort att det har blivit världens bästa sportlov ändå och vi har åkt skidor, pulka och skridskor som bara den.
Det är härligt att vara hemmavid oxå!
Kram till dig! A-K

Marina sa...

Har precis hittat din blogg. Du skriver så bra o så klokt.
Att göra något särskilt på lovet betyder nog olika för oss alla. Inte behöver man resa långväga för att få ett bra lov! Vi har varit mycket hemma o framför allt - tillsammans!

Monica sa...

Definitionen på att göra "något särskilt" kan ju se ut hur som helst. Om man njuter av att "bara" vara hemma istället för att företa sig en jobbig och kostsam fjällsemester så måste väl det vara mer särskilt än den där fjällsemestern? För inte är det väl priset i pengar och antalet mil på vägen som avgör...? Stor kram till dig!

Moonrose/ Vonneli sa...

En ledig dag med barnen och ta vara på de stunderna är värdefullt. Tiden rullar på så fort. Låter som om ni haft en underbar dag på IKEA. Det behöver inta alls vara dyra sportlovsresor för att man ska få värdefull tid och umgås, ni har haft kul och lyxat till det lite över det vanliga och haft en härlig dag tillsammans. Det är vad man gör av tiden tillsammans med nära och kära som är värdefullt. Ha det gott!