fredag 20 mars 2009

Ha!

Mycket vab (vård av sjukt barn) blir det i en familj som vår. Många papper är det att fylla i och skicka in i tid och otid. Mest otid blir det när det hopar sig. Det har inte blivit mindre sedan vår regering, på lösa grunder, införde ett intyg som ska skickas med varje ansökan. Dagis respektive skola ska intyga att föräldrarna inte lämnat sitt barn där och stannat hemma på semester. Vilket extrajobb! Inte tycker jag att man ska fuska till sig försäkringspengar, lika lite, visar det sig, är det någon som gör det. Orättvist fick många småbarnsföräldrar heta "fuskare med allmänna medel". Nu visar det sig att så var inte fallet. Från TT:

"Regeringens nya krav på intyg vid vård av barn har lett till betydligt mer byråkrati och administration hos Försäkringskassan.

Men någon effekt på fusket har intyget inte haft, visar siffror som TT tagit del av.

Kravet på ett intyg från skolan eller förskolan infördes den 1 juli förra året efter uppgifter om fusk med den tillfälliga föräldraförsäkringen. I lagförslaget som togs av riksdagen i maj förra året hänvisade regeringen till undersökningar som visar att fusket med tillfällig föräldrapenning omfattar 216-650 miljoner kronor varje år.

En vanlig form av fusk, enligt Försäkringskassan, handlade om att föräldrar begärde ersättning för fler dagar än de faktiskt hade varit hemma med barnet.

Men siffror från Försäkringskassan som TT tagit del av visar att det inte skett någon förändring i hur många dagar föräldrarna begär ersättning för sedan intyget infördes.

Jämför man februari i år med samma månad förra året tog föräldrarna till och med ut lite mer, 2,82 dagar mot 2,73 då."


Ha! Det är det enda jag kan säga. Nej, jag skulle hellre fuska till mig en och annan fallskärm. Eller vad säger du?

/Malin

6 kommentarer:

Nastasia sa...

Jag håller absolut med om det! Fallskärmen ger ju allt lite mer utdelning!...om jag nu ska fuska så VARFÖR göra det för småpotatis?!

Kram på Dig

Madlar sa...

Fallskärm? Du menar det där orangefärgade kuvertet som visar din framtid efter många år som deltidsanställd inom vårdsektorn?
Insett att jag valde fel utbildning, fel jobb, fel sysselsättningsgrad.....

Malin sa...

madlar; Man skulle kunna tro att du gläntat i mitt kuvert...

Bibblo-Sara sa...

det märkliga med artikeln var just att det inte framgick hur man visste de sifforna, för kan de fortfarande tro att folk fuskar då? och allvarligt talat, vad gör det för skillnad, antagligen behövs dom pengar i en barnfamilj. hrm. trams från regeringen som vanligt!

Ulrika Gabriel sa...

Ja detta "blankettfylleri" är ett elände...
Må VAB-dagarna tunnas ut ju mer vår det blir.
Allt gott till er, önskar Ulrika

Samtal från min trädgård sa...

Jag har fått lite större barn, så jag har sluppit detta med en lapp ifrån skolan, ännu i alla fall. Men jag säger, som jag altid har sagt, vi som har så många blanketter att fylla i skulle ha betalt för varje! De kan ju börja med en bonus från min "outnyttajde fallskärm" = skatten!